Petra

Petra, időszámítás előtt a 6. században, egy arab néptörzs, a nabateusok által alapított egykori karavánközpont. A sivatag sziklái között megbúvó Petra a nabateusok virágzó fővárosa volt.

 

  • descriptiondescription

Petra a világ egyik csodája, minden kétséget kizáróan Jordánia legértékesebb kincse és legnagyobb turisztikai attrakciója. Ez a hatalmas, a Nabateusok által a sziklafalba vájt egyedi város, az arab kereskedőknek köszönhetően, fontos csomópontja lett a Kínát, Indiát, Dél-Arábiát Egyiptomot, Szíriát, Görögországot és Rómát összekötő selyem, fűszer-és egyéb kereskedelmi útvonalaknak.

  • descriptiondescription

A város bejáratához egy keskeny, több mint 1 km hosszú szurdok vezet, a Siq melynek mindkét oldalát 80m magas sziklák szegélyezik.Önmagában a Siq-en keresztül vezető séta is maradandó élmény. A szemkápráztató szinek és formák mellett elhaladva és elérve a szurdok végét, elénk tárul az Al-Khazneh, azaz a Kincstár. A 30 méter széles és 43 méter magas rózsaszin kőből kifaragott massziv homlokzat mellett minden egyéb eltörpül.

 
  • descriptiondescription

A római szinház

A kincstártól 300 méternyi sétára található a 3000 embert befogadó Római szinház. Az oszlopsoros utcákon haladva láthatunk obeliszkeket, templomokat, áldozati oltárokat.

   

Ad-Deir monostor

Petra második legismertebb lenyűgöző látnivalója a magasan fekvő, völgyre néző Ad-Deir monostor, ahova egy 800 sziklalépcsőből álló út vezet. Az Ad-Deir monostorból letekintve látható Áron, Mózes bátyjának temetkezési szentélye.

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription

A helyszinen két kiváló múzeumot látogathatunk meg, a Petra Régészeti Múzeumát és a Nabateus Múzeumot. A jelentős régészeti kutatásoknak köszönhetően mindkét múzeum betekintést nyújt Petra szines múltjába.