Madaba – a mozaikok városa.

Csupán 30 kilométerre délre Ammantól, az ötezer éves Királyok Útja mentén található a Szentföld egyik leglátványosabb városa. Északról dél felé haladva, az ókori városok láncolatát elhagyva érkezünk Madaba városába, mely közismert nevén ”a mozaikok városa". Hajdanán keresztény templomok, középületek és magánházak padlóit díszítették azok a legalább 1400 éves színpompás mozaikok, melyek a világ legnagyobb eredeti helyen látható gyűjteményét képezik.

  • descriptiondescription

Itt található a híres hatodik századi mozaik térkép Jeruzsálemről és a Szentföldről. Kétmillió apró élénk mozaiklapból készült, dombokat, völgyeket, falvakat és városokat ábrázol, egészen a Nílus-deltáig. A mozaik a Szent György görög ortodox templom padlóját díszíti, mely a városközponttól észak-nyugatra található. A templomot i.sz. 1896-ban építették egy sokkal korábbi, hatodik századi bizánci templom maradványaira. A Térképet magába foglaló mozaik panel eredeti mérete kb.15,6 m x 6m volt és 94 négyzetmétert fedett le, sajnos e méret negyede maradt csak fent napjainkra.

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
   

Más mozaik remekművek találhatóak a Szűz és az Apostolok Templomában, valamint a Régészeti Múzeumban, melyek színpompás virágokat és növényeket, madarakat, halakat, más állatokat, egzotikus élőlényeket, mitológiai eseményeket és a mindennapi vadászó, halászó, gazdálkodó tevékenységet festik le. Szó szerint több száz ötödik és hetedik század között készült mozaik lelhető fel szétszórtan Madaba templomaiban és családi házaiban.

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
   

Jordánia kötelezettséget vállalt, hogy helyreállítja és megőrzi a területén feltárt mozaik remekműveket. Ezért számos bizánci templomot, köztük a Szűz Templomát és a Hyppolitus Csarnokot is megtalálja a látogató a Régészeti Park és Múzeum gondozásában.

  • descriptiondescription