Ajloun

Jordánia északi területén találjuk a Közel-Kelet két legkülönlegesebb látványosságát: az egyik a természet csodája, a dús fenyveserdő Ajlun-Dibbine területén. A másik történelmi látványosság

  • descriptiondescription

a középkori arab katonai építészet mesterműve, a soktornyú Ayyubid vár Ajlunban, melynek fontos szerepe volt nyolc évszázaddal ezelőtt a Kereszteslovagok legyőzésében.

Ajlun vára (Qal'at Ar-Rabad) 1184-ben épült Saladin tábornok irányításával, hogy innen az Ajlun környéki vasérc bányákat felügyelje, s hogy elrettentse a frankokat Ajlun megtámadásától. Ajlun vára uralta a Jordán völgyébe vezető három fő útvonalat és védelmezte a Jordánia és Szíria közötti kereskedelmi utakat.

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription

A Kereszteslovagok évtizedeken át hiába próbálták elfoglalni a várat és a környező településeket. Az eredeti várat 4 torony koronázta, a vastag várfalakat lőrések tűzdelték, körötte pedig egy 15 méter mély, 16 méter széles sáncárok húzódott.

  • descriptiondescription

1215-ben Aibak ibn Abdullah mamluk tiszt bővítette a várat, a délkeleti szárnyon új tornyot és egy jelenleg is látható hidat építtetett. A 13. században a várat Salah ed-Din Yousef Ibn Ayoub, Aleppo és Damaszkusz vezére vette át, aki az északkeleti tornyot felújította.

A terjeszkedés 1260-ban megszakadt, mongol hódítók lerombolták a várat, azonban Sultan Baybars mamluk visszafoglalta és újjáépítette az erődöt.

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription

Tíz Salah ed-Din katona őrzi a várat a hét minden napján. A vár négy különböző szintű kapujánál állnak őrséget. Ketten a tetőszinten őrködnek, ahol a sárga Mamluk zászló lobog. A harci idők hangulatát idézik a várfalak mentén az ostromlétrák.

  • descriptiondescription

Jerash városától fenyveserdő, olíva-ültetvények, vizimalmok, erődök és bájos falvak mellett vezet rövid utunk, Jordánia északi dombos-völgyes vidékén, míg Ajlun várához érkezünk. A közelben pedig Ajlun Természetvédelmi Területén,

   
13 négyzetkilométeren a honos vadfajokat és különleges növényzetet csodálhatjuk meg..